כיום, ידועות כבר לכולם ההשפעות ההרסניות של העישון על מערכות הגוף, מסיגריות ומקטרת, בייחוד הפגיעה הנוצרת למערכות הנשימה, כלי הדם והלב. במאמר זה נעסוק בעישון ותרומתו להיווצרות ו/או התקדמות של המחלות השונות בחלל הפה.
הנזקים של העישון בחלל הפה גדולים מספיק, עד שחלק מתהליכי המניעה, בהם נוקטים רופאי השיניים, מוקדש להשתתפות הרב תחומית, יחד עם תחומי רפואה אחרים, להדרכת המטופלים על מנת שיפסיקו לעשן.
העישון, מתבצע דרך הפה, כך שהאזור הראשון שסופג את הנזק הוא רקמות חלל הפה. גורמי הנזק העיקריים הם החום, העשן והמרכיבים הכימיים שלו.
ההפרעות והנזקים לרקמות חלל הפה הנגרמים מעישון, נובעים בעיקרם מהחום, העשן והניקוטין אשר גורמים, לפגיעה קשה בחיוניות הרקמות. כלומר, רקמות אלה דומות לבשר מעושן, יש בהן הרבה פחות כלי דם ובעקבות כך, פחות הזנה של חמצן לרקמה ופחות התנגדות לחדירה ופגיעה של חיידקים ומזהמים אחרים:
פגיעה בבריאות החניכיים והרקמות הרכות - פגיעה זו הנובעת מהפגיעה הכללית בזרימת הדם ברקמות, מעלה מאד את הסיכויים לאיבוד התמיכה של השיניים, ניידותן ועקירתן המוקדמת בעקבות מחלת חניכיים. זיהומים ודלקות משמעותיות נפוצות יותר ואף קיים סיכוי מוגבר משמעותית ולגידולים סרטניים המתחילים בחלל הפה.
הקטנת הפרשת הרוק - הפגיעה כפולה. ירידה בהפרשת הרוק כתוצאה מהפחתת זרימת הדם לבלוטות הרוק, כמו גם הסתיידות וחסימות מרובות יותר בצינוריות המובילות את הרוק מבלוטות הרוק אל חלל הפה.
הגברת ריח רע מהפה - הפגיעה כפולה. ריח רע הנובע ישירות מהעישון, מריח הטבק ושרפתו, כמו גם ריח רע הנובע מריבוי חיידקים בעקבות הפגיעה בבריאות החניכיים והפרשת הרוק.
הגברת הצטברות האבנית - נובעת מריבוי פלאק ומינראלים והתארכות זמן הימצאותם על השיניים, בעקבות הפגיעה בהפרשת הרוק.
הגברת צביעת השיניים - העשן והניקוטין גורמים, בקצב מהיר יחסית, לצביעה חומה כהה על השיניים ובכך לפגיעה אסתטית בחיוך.
התמונה מדגימה צביעה חיצונית, הצטברות אבנית, דלקת חניכיים ואף נסיגת חניכיים האופייניים למצב החניכיים אצל מעשנים.
פתק מהרופא...
הצורך בהפסקת עישון וההיגיון העומד בצידו, מובנים ומוכרים לכל המעשנים כמו לאלה העומדים להתחיל לעשן. בריאות, אורך ואיכות החיים של המטופלים חשוב לכולנו, עשו מאמץ להפסיק לעשן, עזרו לקרוביכם להפסיק ונהיה כולנו בריאים יותר...