כלי נגישות

שיטות הטיפול במחלות חניכיים, מתבססות בשלבים הראשונים על הגברת היכולת של המטופל/ת להגיע לרמת היגיינה אורלית גבוהה ולמנוע דלקת חניכיים. בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, נוספים לכך גם טיפולים נוספים, כולל טיפולים כירורגיים ותרופתיים, אשר משתנים ועוקבים אחרי דרגות החומרה של המחלה. הפעולות הבאות משמשות לטיפול במחלות החניכיים, כמובן על פי מצב החניכיים של המטופל/ת:

1. הדרכה לשיפור היגיינת חלל הפה - הדרכה טכנית על מודל חיצוני וכן הדרכה פרטנית בחלל פה של המטופל/ת. המלצה על מברשת מתאימה ומברשות ייעודיות למצב הפה, המלצה על שימוש באביזרים נוספים כמו קיסמים, חוט דנטאלי, שטיפות פה ועוד. הדבר החשוב ביותר מצד המטופלים הוא חיזוק המוטיבציה והרצון להשקיע ברמה היומיומית על מנת לבלום את המחלה.

2. מפגש או מספר מפגשים להסרת רובד ואבנית, מעל לחניכיים (הסרת אבנית) ובכיסי החניכיים (הקצעת שורשים).

3. סילוק והחלפת שחזורים לקויים - שחזורים קודמים הגורמים לאחיזת שאריות מוגברת, לגירוי החניכיים ולנסיגה מקומית. שחזורים משקמים על שיניים שעתידן לא ברור, יבוצעו בשלב זה כשחזורים זמניים, עד לקבלת החלטה לגבי עתידן.

4. עקירת שיניים אבודות - שיניים שאין כל סיכוי ליצבן וגורמות לנזק וספיגת עצם סביבן.

5. טיפול תרופתי - לרוב אנטיביוטיקה, במתן מקומי, ישירות לתוך כיסי החניכיים או סיסטמי כלומר, בליעת כדורים לאורך זמן.

6. טיפולים ניתוחיים - יבוצעו לרוב לאחר תקופת מעקב מגמר הטיפולים הבסיסיים הקודמים ולאחר הערכה מחדש של הנתונים. מספר ניתוחי חניכיים שגרתיים משמשים לצורך כך, בהתאם לסוג ודרגת המחלה:
     א. ניתוח לצמצום כיסים - היה ולאחר התהליך הראשוני, שיפור ההיגיינה ותקופת הביקורת, עדיין קיימים כיסים מעל 4-5 מ"מ, יבוצע צמצום הכיסים בצורה כירורגית. ניתוח זה "חושף" את השן עוד יותר, אך מאפשר לאחריו תחזוקה יומיומית נאותה ובכך עתיד טוב יותר לשיניים
     ב. ניתוח למילוי עצם - היה ולאחר התהליך הראשוני, שיפור ההיגיינה ותקופת הביקורת, עדיין פגמים מקומיים בעצם, יבוצע מילוי של הפגמים בצורה כירורגית. בניתוח זה ממלאים אזורים עם פגמים וחוסר עצם בעצם עצמית או ממקור חיצוני ובכך "מחזקים" את תמיכת השן ומאפשרים עתיד טוב יותר לשיניים
     ג. ניתוח להשתלת חניכיים - היה ולאחר התהליך הראשוני, שיפור ההיגיינה ותקופת הביקורת, הכיסים הצטמצמו, אך עדיין יש נסיגת חניכיים ו/או פגם אסתטי של חוסר חניכיים, ניתן במצבים מסויימים לבצע השתלה של חניכיים בצורה כירורגית. ניתוח זה "מעביר" חניכיים מאזור קרוב או מרוחק בחלל הפה ומאפשר בכך מראה תקין ויפה של החניכיים והפחתת הרגישות באזורי החשיפה
     ד. ניתוח להארכת כותרת השן - טיפול לצורך שיקומי (לא קשור תמיד למחלת חניכיים), בו חושפים מעט משורש השן לצורך ביצוע טיפול שמרני או משקם כמו כתר. טיפול זה מאפשר לשולי השחזור להיות על חומר שן בריא ולאפשר מרווח ביולוגי תקין

7. מעקב, ביקורות תקופתיות, תחזוקה שוטפת...


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
באילו שיטות תרופתיות נהוג לטפל במחלת חניכיים ?

תשובה:
במרבית הסוגים של מחלות החניכיים, ישמש הטיפול התרופתי כחלק ממגוון טיפולים רחב.

כתלות במצב מחלת החניכיים, ניתן להשתמש בתרופות אנטיביוטיות מקומיות, ברובן חומר לשחרור איטי של אנטיביוטיקה בכיסי החניכיים או נטילת קורסים שונים של סוגי אנטיביוטיקה שונים בצורה סיסטמית.

 

שאלה:
לצורך מה עושים הקצעות שורשים לפני הניתוחים ?

תשובה:
הקצעת השורשים משמשת כטיפול רפואי לסילוק איכותי של משקעים ואבנית תת חניכית ובכך מביאה להפחתת עומק כיסי החניכיים. טיפול זה משמש גם לאבחנה במהלך הערכה מחדש: כיסים שלא צומצמו מספיק, מופנים לטיפול כירורגי.

 

שאלה:
הרופאה צריכה לעשות לי כתר בשן וטוענת שצריך ל"הוריד" את החניכיים בניתוח הארכת כותרת, למה ?

תשובה:
הכתר צריך לחבוק את השן כשגבולותיו מונחים על גבי חומר שן תקין ובריא.

לעיתים, עקב שבר תלולית או עששת עמוקה, גבול השן הבריא אינו נגיש ונמצא תחת החניכיים או אף תחת העצם ובנוסף, עקב גובה נמוך של שן וחשש מחוסר אחיזה של הכתר, קיים צורך שיקומי להאריך את האזור החשוף של השן.

לאחר הטיפול יהיה גבול הכנת השן לכתר נמוך יותר לכיוון החניכיים, דבר שישפר את הצלחת הכתר עצמו.

 

שאלה:
מה מיוחד בניתוחים לרגנרציה של רקמת התמיכה של השיניים ?

תשובה:
מרבית הניתוחים שמבוצעים כיום ברפואת החניכיים הם ניתוחים לשיפור יכולת התחזוקה של המערכת על ידי המטופלים, כלומר, לאפשר למטופלים, יכולת תחזוקה יומיומית של החניכיים והשיניים על מנת לשפר את עתידם בפה.

ניתוחי הרגנרציה או הבנייה מחדש, אשר הופכים נפוצים יותר ויותר, מאפשרים בניית עצם וחניכיים במקומות שכבר איבדנו לצרכי כיסוי נסיגה ורגישות הנוצרת עקב כך בשיניים, אסתטיקה או גם לקראת ובמהלך השתלות דנטליות.

 

 

נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה