כלי נגישות

חוסר שיניים הוא בעיה נפוצה וההערכה היא שכ- 75% מהבוגרים בארה"ב בני 45 איבדו לפחות שן אחת וכ- 25% מבני 75 איבדו כל השיניים שלהם.

 

במצב בו יש שן שבורה או הרוסה, חסרה שן או יותר בקשת השיניים, אם בעקבות הזנחה, עקירה או בגלל חוסר מולד, עומדות בפנינו שתי אפשרויות:

1. להישאר כך - הטיפול הנוח, הזול והקצר ביותר בטווח המיידי, אך כמובן גורם לטיפול גדול יותר, מורכב והיקר ביותר בהמשך.

2. לטפל ולשקם בהקדם - רפואת השיניים יכולה לעזור ולשחזר את השיניים שפגועות או חסרות על ידי מספר תהליכי שיקום.

 

הצורך בשיקום השיניים נובע מהרצון להסדיר ולהשיב את אחד או כמה מהבאים:

1. החזרת האסתטיקה - כששן קדמית חסרה החיוך נפגע ביותר וכששן או שיניים אחוריות חסרות תתכן פגיעה במראה הפנים כולו, בעקבות קריסת הרקמה הרכה עקב חוסר תמיכת השיניים בשפה ובלחיים.
2. החזרת יכולת השימוש - כששן קדמית הרוסה או חסרה, צורת הדיבור והקולות שלנו עלולים להשתנות וכששן או שיניים אחוריות חסרות, יכולת הלעיסה יורדת וצורת הלעיסה משתנה דבר הגורם להשתלשלות של פגיעות נוספות בגוף.
3. שמירה על איזון - צורך לשמור על איזון במערכת הלעיסה, אשר מופר בעת חוסר שן/שיניים. כלומר, בטווח המתמשך, כששן חסרה, השיניים הסמוכות נוטות לכיוון אזור החסר והשן הנגדית בוקעת לתוך החסר. דבר זה עלול להביא לשינויים שיביאו להתפתות עששת, טראומה סיגרית, שחיקה מואצת, ניידות שיניים ואף בעיות במפרק הלסת.

חשוב לזכור, שמערכת הלעיסה בה שן או שיניים חסרות שזקוקות להשלמה ומכל סיבה שהיא לא מבוצע הטיפול, המערכת אינה מחלימה מעצמה, כך שבסופו של דבר המצב ילך ויחמיר ונצטרך לשקם אותה בצורה מורכבת יותר על ידי שיקום נרחב ומסובך יותר. הטיפול השיקומי לצורך השלמת השן, במצב הראשוני לאחר העקירות, הוא השמרני ביותר, באם לא יבוצע בזמן, עלול הדבר להביא לטיפול נרחב, מורכב, ארוך ויקר הרבה יותר.


דרכי השיקום המשמשות לתיקון שן או השלמת שיניים חסרות, מפורטות בטבלה הבאה:

תאור השיקום סוג השיקום
תותבת נשלפת המשלימה את השיניים החסרות בלסת עם שיניים תקינות נוספות.
בדרך כלל, הדרך המהירה והזולה להשלמת שיניים חסרות ועם מינימום טיפול בשיניים הסמוכות. כמו כן, מאפשר התקדמות עם הזמן והשלמת שיניים נוספות.
מצד שני, יכולת הלעיסה ירודה, יש להוציא מהפה ולנקות במצבים רבים ומופעלים כוחות של התותבת עם הווים על השיניים האוחזות אשר עלולים לערער אותן.
למרות עלותה הסבירה, נדחקת עקב עלייה בדרישות איכות החיים-תרבותיות-אסתטיות.
תותבת
חלקית
להוצאה
(תח"ל)
תותבת נשלפת המשלימה את כל השיניים בלסת.
הדרך הפשוטה, מהירה והזולה להשלמת קשת שיניים מלאה.
מצד שני, יכולת הלעיסה ירודה, קושי באחיזתה ללסת, יש להוציא מהפה ולנקות במצבים רבים ומופעלים כוחות של התותבת על החניכיים והלסת, דבר שעלול ליצור ספיגת עצם ופצעים.
למרות עלותה הסבירה, נדחקת עקב עלייה בדרישות איכות החיים-תרבותיות-אסתטיות.
תותבת שלמה להוצאה (ת"ש)
תותבת קבועה (מודבקת קבוע ולא נשלפת) המשלימה את השיניים החסרות בלסת.
בדרך כלל, הדרך השגרתית (לפחות בעבר) להשלמת שיניים חסרות, יחסית קצרה, עם תוצאות אסתטיות ואיכות לעיסה טובה מאד.
מצד שני, מתאים למצבים ויש צורך באחיזה של לפחות שתי שיניים משני צידי הגשר, כולל "פגיעה" בהן והקטנתן לצורך קבלת הגשר עליהן, במשך הזמן מתחלקים כוחות הלעיסה על השיניים האוחזות אשר עלול לערער אותן. קיים גם קושי בשמירת ההיגיינה של השיניים תחת הגשר ויש להשתמש באביזרים מיוחדים.
למרות עלותה הסבירה, נדחקת מעט השיטה, עקב עלייה בדרישות איכות החיים-תרבות-אסתטיקה.
תותבת חלקית קבועה (כתר או גשר)
שם כללי לקבוצה של טיפולי שיקום שונים הנתמכים על שתלים.
השיטה שמתפתחת בקצב מסחרר, המקובלת והטובה ביותר (כרגע) להשלמת שיניים - שורש שן מלאכותי.
על שתל/ים ניתן לבנות כתר/ים, כשיקום קבוע וכן סוגי שיקומים נשלפים כמו תותבת שלמה על שתלים.
יתרונו הגדול של השיקום עם שתל/ים וכתר/ים, בכך שאין צורך לפגוע בשיניים הסמוכות לאזור החסר, וב"תמורה" לשן שאיבדנו קיבלנו שתל-שורש חדש הנושא במעמס שהיה צריך לשאת בלבד.
למרות הפעולות הכירורגיות, זמני ההמתנה לקליטתם, העבודה המורכבת עימם ועלותם הגבוהה למטופלים, ביקושם עולה משום שנותנים מענה לדרישות שמרנות-איכות חיים-תרבות-אסתטיקה.
שתלים דנטאליים
שם כללי לקבוצה של טיפולים המשלבים עבודות שונות.
כמו לדוגמא, גשר קדמי שבקצה שלו חיבורים לתותבת שמשלימה את השיניים האחוריות.
עבודות שיקום מורכבות