כלי נגישות

רפואת השיניים בתקופת הריון ולאחריו, מותאמת למצב, בעקבות השינויים והצרכים המיוחדים. החששות הידועים של הנשים בתקופה זו הם צילומי הרנטגן, נטילת תרופות כמו משככי כאבים או אנטיביוטיקה והחומרי ההרדמה שניתנים בזריקה. במאמר זה נבהיר את הסיבות לחששות ונחדד את הפרטים כך שיביאו להבנה וליכולת החלטה מודעת לגבי הטיפולים.

אבל קודם כל, נראה לי שיהיה נחמד לצפות בסרטון:

 

בתקופה שלפני ההריון בה האישה מתכננת להיכנס להריון, מומלץ להגיע לבדיקה שגרתית ולבצע את טיפולי השיניים בזמן. הדבר מורכב יותר כשההריון אינו מתוכנן, כשבמצב זה נחזור להמלצתי המקורית - בדיקה כל חצי שנה וטיפול בזמן, הם הפתרון.

מה דעתכם על המשפט - "נכנסתי להריון בעקבות טיפול שיניים" ?, נשמע לא הגיוני?, אבל יתכן ! מטופלות שאינן מעוניינות להיכנס להריון ונוטלות כדורים למניעת הריון, צריכות לשים לב, שלעיתים בעקבות צורך אחר, כמו טיפול שיניים, הן מקבלות טיפול אנטיביוטי, שלעיתים מפחית את השפעת כדורי מניעת ההריון והן חשופות יותר לכניסה להריון.  

בתקופת ההריון עצמו, לנשים ההרות יש את מרבית החששות. כידוע, הריון אינו מגבלה, לכן, במרבית המקרים ניתן לטפל, בצורה רגילה, בחלל הפה והשיניים במהלך תקופת ההריון. יוצאים מהכלל הם מצבים בהן יש קשיים במהלך ההריון, כמו שמירת הריון, רעלת וכדומה, בהם יבוצעו לעיתים טיפולים מינימאליים ובהנחיית רופא/ת מעקב ההריון.

מומלץ מאד לאישה ההרה, להתייעץ גם עם רופא/ת מעקב ההריון על מצבה ועל יכולתה לעבור טיפולי שיניים, על פי המצב והתקופה של מהלך ההריון.

החששות העיקריים בתקופת ההריון מצד הנשים ההרות:
צילומי רנטגן - החשש קיים משום שידוע שקרינת רנטגן עלולה לגרום לפגיעה בעובר. הדבר נכון בעיקר לצילומים בעלי קרינה גבוהה כמו צילום חזה, בהם גם לא ניתן לחסום את הקרינה לאזור העובר. צילומי השיניים הם קטנים מאד, ממוקדים לאזור חלל הפה, בקרינה מועטת מאד, כשאזור העובר מכוסה כולו בסינר העופרת. אין כמעט מקרים המתוארים בספרות המדעית, בהן ביצעה אישה צילומי רנטגן אצל רופא שיניים והראו שהעובר נפגע מכך ! בנוסף ואולי המרגיעה מכל, היא העובדה שנשים עוברות בדיקה שיניים שגרתית או טיפול שיניים אחר הכולל צילומים, בדיוק בתקופה שהן נכנסו כבר להריון, אך עדיין לא יודעות על כך, בין שבועיים עד לחודש הראשון, שהיא התקופה הפגיעה ביותר לעובר ושוב גם כאן אין דיווחים על השפעות לעובר או להריון עצמו. בכל מקרה נמליץ לבצע את הצילומים בעזרת סנסור דיגיטאלי אשר מאפשרים קרינה מועטה יותר, זה טוב תמיד ובמיוחד במצב זה.
מכך עולה שניתן לבצע צילומי שיניים במהלך הריון, כמובן, נמליץ כמו תמיד לבצע את הצילומים המינימאליים, על פי המלצת רופא ועל פי הצורך בלבד.

נטילת תרופות - החשש קיים משום שחלק מהתרופות עלולות להגיע לעובר ולהשפיע עליו. התרופות השונות הניתנות על ידי רופאי השיניים, במסגרת טיפולי השיניים, ברובן למניעת כאב והפחתת דלקת, צריכות להתאים לתקופת ההריון ומומלץ להתייעץ עם רופא/ת מעקב ההריון בטרם נטילתם.

חומרי הרדמה - החשש דומה לקודם (תרופות) אבל מתקבלת תחושה שהאמהות דואגות שהעובר "ירדם". חומרי ההרדמה כמעט ואינם מגיעים לעובר והכמות המגיעה זניחה, בכל מקרה מנסים הרופאים להימנע בדרך כלל מטיפולים גדולים, בהם יש צורך בכמות חומר הרדמה גדולה יותר.


בנוסף על כך, דאגתם העיקרית של רופאי השיניים, לאישה בתקופת ההריון, היא למצבי מתח (stress) החשש קיים משום שידוע שמצבי מתח וחרדה עלולים לגרום לפגיעה בעובר. הדבר נכון בשני הכיוונים, במצבי המתח של המטופלת על כיסא רופא השיניים והטיפול עצמו, אך גם בהיותה בביתה או עבודתה, כשהיא סובלת מכאבי שיניים, שאינם מטופלים.

שיניים והריון - הולכים ביחד !? נפוץ מאד, שנשמע מנשים, שהשיניים נהרסו להם מההריון, או שהילד "לקח" להם את כל הסידן מהשיניים ולכן הם נהרסו. לצערנו זהו רק תירוץ, איכותי, אבל תירוץ. אז מה משתנה בתקופת ההריון שמשפיע על השיניים כל כך ?: הקאות וחומציות טבעית של חלל הפה אשר משתנה לרעת השיניים, עלולים להעמיד את השיניים בסכנה של התקדמות החורים. שינויים הורמונאליים גורמים לשינויים בחניכיים ותגובת יתר שלהן לרובד חיידקים ואבנית. לכל הבעיות הללו פתרון פשוט - הקפדה יתרה על היגיינת חלל הפה. בתקופת ההריון מומלץ להגיע לפחות פעמיים לטיפול היגיינה תקופתי, בחודשים הראשונים ובחודשים האחרונים. בנוסף יש להקפיד לצחצח פעמיים ביום, להעביר חוט בין כל השיניים ולהשתמש בשטיפת פה המכילה פלואוריד. לאחר הקאה, לא רק בהריון, מומלץ לשטוף את הפה במים ואפשר להוסיף מעט שטיפת פה (לא לצחצח), כדי לסלק את הטעם והחומצות ורק לאחר כעשר דקות לצחצח בעדינות. לאחר הקאה, החומצות פוגעות מאד בשכבת השן החיצונית וצחצוח חזק עליה מביא לפגיעה בשן על ידי שחיקתה המהירה. לגבי השינויים ההורמונאליים, הרי שצריך להיות במעקב אצל רופאי השיניים כשגרה וגם להקפיד על ההיגיינה, משום שהזנחתה מעודדת גירויים לרקמת החניכיים, עד כדי נפיחות וגידולים מיוחדים לתקופה זאת.

ואחרי הלידה... קודם כל, מזל טוב והרבה בריאות ! לאחר הלידה חוזרים לשגרה גם בענייני השיניים, תחזוקה יומיומית בבית, ביקורות וטיפולים במרפאה. לאלה מכן המניקות, יש לבדוק עם רופאי הילדים, בעת הצורך, לגבי המלצותיהם לאחר טיפולי שיניים, בעניין מעבר של חומרים לחלב האם, כמו חומרי ההרדמה ותרופות אחרות שניתנות במרפאה, לאם המניקה.

העמוד הרלוונטי (האתר של משרד הבריאות)

נייר עמדה (היחידה לפרמקולוגיה קלינית וטוקסולוגיה, מרכז רפואי אסף הרופא 2015)