כלי נגישות

במסגרת האפשרויות של רופאי השיניים ל"תקן" ניסיון קודם או חרדה, היה והחרדה גבולית, ניתן על ידי שימוש בגז צחוק, להביא את המטופל/ת החרד/ה, ללמידה וחוייה חיובית מתקנת ובכך להגיע למצב נוח יותר אשר מאפשר טיפול ותפקוד תקין.
בנוסף ובכדי לא לגרום לחוויות לא נעימות במטופלים הצעירים ולאפשר טיפול נוח יותר עבורם, שכיחות השימוש בגז הצחוק בתחום רפואת השיניים לילדים גבוהה יותר.

גז הצחוק או בשמו הלועזי - N2O) Nitrous Oxide) - הוא חומר כימי אשר בטמפרטורת החדר, נמצא במצב של גז, חסר צבע, לא דליק, בעל ריח וטעם נעים ומתקתק.
החומר הכימי של גז הצחוק הופק לראשונה לפני יותר ממאתיים שנה, כשבמקור ניסו להשתמש בו כחומר מרדים כמו כלורופורם ואתר.

גז הצחוק מוגדר כחומר נשאף הגורם לטישטוש, או "סדציה נשאפת", כך שהמטופלים נשארים בהכרה מלאה, מגיבים ומכך שאין צורך ברופא מרדים, אלא ברופא/ה שעבר/ה הכשרה מתאימה ומיומן בשימוש בו.

ברפואת שיניים משתמשים במערכות מתוחכמות של גז צחוק, אשר מערבבות את גז הצחוק הנקי עם חמצן ובכך נמנעים מתופעות שליליות אשר לצערנו מוכרות משאיפת בלוני גז צחוק נקי הנמכרים לצעירים במועדונים. המערכות הן בתקנים רפואיים כך שהן מכילות מנגנוני אל כשל, כלומר, הרופא/ה המטפל/ת לא יכול/ה (גם לא בטעות) להפחית את מינון החמצן אל מתחת לאחוזים המינימאליים (30%) והיה ויש ירידה בכמות החמצן שמגיע מבלוני הגז, המערכת עצמה תפסיק את הזרמת גז הצחוק.
גז הצחוק המעורבב בחמצן מועבר לגוף ממערכת המכשיר על ידי צינורות עד למסכת אף קטנה (נקראת אפון) דרכה המטופלים נושמים. יתרונו הגדול של הגז הוא בכך שתחילת השפעתו היא תוך מספר דקות של שאיפה ובסיום הטיפול היא עוברת לחלוטין במהירות תוך שאיפת חמצן נקי למשך זמן קצר, אין תופעות של התאוששות ואדם יכול לאחר סיום הטיפול לצאת לדרכו, לנהוג ברכבו ולהמשיך בעיסוקיו.

השפעות גז הצחוק - ההשפעות הפיזיות של השימוש בגז דומות עקרונית להשפעת אלכוהול וכוללות כבדות ורפיון, ישנוניות, הרגשת חום בשפתיים ובקצוות הגפיים, ניתן להרגיש מעט סחרחורות וכדומה. ההשפעות החשובות של השימוש בגז הצחוק מסוכמות בסעיפים הבאים:
1. הרגשת אופוריה - רגיעה ונינוחות, הפחתת חשש וחרדה.
2. הגבהת סף הכאב - מאפשר לבצע פעולות קלות ללא אלחוש כלל ומקטין תחושות כאב בטיפול.
3. הפחתה בתפיסת הזמן - מאפשר יותר "סבלנות" ויכולת לעבור טיפולים מורכבים וממושכים במפגש אחד.
4. אמנזיה - מרבית הטיפול ואי הנוחות שבו, לא נזכרים, דבר המאפשר חוויה חיובית מתקנת.
5. הפחתה ברפלקס ההקאה - המוגבר במילא במטופלים חרדים, דבר המאפשר טיפול נוח למטופל ולמטפל.
6. הפחתה בתנועתיות הגוף והיפראקטיביות.

מכיוון שמנגנון הובלת החומר לגוף הוא בשאיפה דרך האף, לא ניתן לטפל בזמן שיש חסימה של האף, לדוגמא בתקופת נזלת וצינון וכמובן שלא בהפרעה קבועה של דרכי הנשימה דרך האף. בנוסף, לא מטפלים בגז צחוק במטופלות בהריון.

ההנחיות לפני טיפול עם גז צחוק כוללות המלצה לטיפול בשעות הבוקר (טוב תמיד משום שאנחנו פחות עייפים ולחוצים) וצום של כארבע שעות לפני הטיפול (דגש מיוחד על מוצרי חלב), ההימנעות כוללת שתיה.