כלי נגישות

רפואת השיניים בימינו, עוסקת רבות באסתטיקה וצרכים תרבותיים, אשר אינם דווקא רפואיים, כלומר עוסקת בתחומים קוסמטיים ולא רק בתחלואת חלל הפה.

תרבויות שונות מגדירות אופנות שונות, כך שקיימות תרבויות המעדיפות שיניים מחודדות, שיניים מקוצרות, שיניים מקושטות בשיבוץ אבני חן או מצופות בכתרי זהב. התרבות המערבית והאופנה הנוכחית, מעריכה, מעדיפה ומעודדת חיוך מלא, ישר ולבן.

על מנת לשפר את מראה השיניים הקדמיות, ניתן במקרים מסוימים, לבצע ציפוי של המשטח הקדמי הנראה של השן. טיפול זה נקרא חזיתית או למינייט או ויניר והוא משמש לכיסוי חזית השן. ניתן לשקול להשתמש בטיפול זה במצבים הבאים:

1. צביעה פנימית ו/או חיצונית של השן/שיניים שאינה מגיבה ביעילות להבהרת שיניים, צביעה אשר נגרמת לרוב בעקבות שינויים בתהליך בניית רקמות השן, הגורמים לפגמים באמייל וצביעה פנימית וחיצונית. תופעה שכיחה יחסית במהלך הילדות עקב נטילת תרופות מסוימות, מחלות חום ועוד.

2. שחיקת האמייל, השכבה החיצונית של השן והשתקפות מוגברת של השכבות הפנימיות יותר.

3. שיניים לאחר חבלה, שחיקה או שחזור נרחב אשר שינו את צורת השן.

4. טיפולי שיניים קודמים, כמו שחזורים או טיפולי שורש אשר גורמים לשינוי צבע ומתאפשר להימנע מכתר ולבצע טיפול שמרני יותר.

5. שיניים קדמיות "שקועות" (הטייה פנימה לכיוון הפה) שניתן להוסיף עליהן תוספת ולהתאימן לקשת השיניים, במקרים מתאימים כתחליף ליישור שיניים.


הטיפול לציפוי השיניים, מתבצע לרוב על ידי הורדת שכבה של חומר שן, בעיקר מאזור חזית השן והדבקה של החזיתית (אשר נבנית במעבדה), אל השן.

השיטות לציפוי השיניים, נבדלות בעיקרן בסוג החומר המצפה, כשהנפוצים ביותר הם חזיתיות החרסינה וחזיתיות מחומר מרוכב מיוחד. הבדלים אלה משפיעים על צורת הכנת השן, על חומרי הקישור ואף על טכניקת ההדבקה.

lamina1





תצלום המדגים אפשרות לשימוש בחזיתיות כתחליף ליישור שיניים.

במקרים מיוחדים, ניתן לתקן בעזרת החזיתיות את צורת השיניים ועמדתן בקשת השיניים. התוצאה המתקבלת משיקום זה מהירה מאד ואסתטית.

החזיתית מיוצרת במעבדה על גבי מודל גבס שמהווה העתק של פה המטופל/ת ומודבקת לשן לאחר התאמתה בפה.

 

 

בכל השיטות לציפוי השיניים, מתקיימות הפעולות הבאות:
בדיקה קלינית ורנטגנית מקדימה -בדיקת השיניים על ידי צפייה ישירה או עקיפה בעזרת מראת פה וצילומי רנטגן, הכוללת את בדיקת השיניים והרקמות הרכות, הנחיית המטופל/ת לדרך הטיפול, יתרונותיו, מגבלותיו ועוד.
תהליך הכנת השן/שיניים לחזיתיות -במרבית המקרים בהם יבוצעו חזיתיות, השיניים הן ויטאליות (חיות) ולכן יבוצע אלחוש מקומי. לאחר מכן, מסירים מהשן שכבת חומר בצורה מיוחדת, המתאימה כהכנה לחזיתית וכתלות במצב יבוצע שחזור זמני. צורת השן לאחר הכנתה מועתקת במדוייק על ידי מטבע שנלקח מפה המטופל/ת ומועבר ליציקה במעבדה עם נתונים נוספים כמו גוון ושקיפות.
ביצוע החזיתית במעבדה -יציקת המודל ויצירת החזיתית במעבדה על פי המודל והנתונים שהועברו מהמטופל/ת (לעיתים יש צורך במפגש ישיר עם המטופל/ת לקביעה מדוייקת של הגוון).
התאמת החזיתית והדבקתה לשן -בדיקה להתאמת צורה וצבע החזיתית (שחזרה מהמעבדה) לשן המתאימה. לאחר מכן, הכנת השן והחזיתית להדבקה, הדבקתן וסילוק עודפי דבק. הנחיית המטופל/ת לגבי התהליך ודגשים לעתיד.
ביצוע מעקב וביקורות לתקינות החזיתית -ביצוע מפגשי ביקורת שגרתיים, אחת לחצי שנה, בהם ייבדקו כלל השיניים וכך גם השן עם החזיתית.


למי זה לא מתאים...
הטיפול מתאים למרבית המטופלים אך לא מומלץ למטופלים שסובלים מחריקת שיניים ושחיקת שיניים מואצת, להם מומלץ יותר לשקול כתרים ו/או שימוש בסד לילה לאחר השיקום.


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
מתי כדאי לעשות חזיתיות על שיניים ?

תשובה:
ניתן לבצע חזיתיות על שיניים קדמיות לצורך שיפור בצבע, בצורה ובמקרים מיוחדים גם מיקום השיניים.
מצב של השיניים שאינו משביע רצון לאחר הלבנה, יכול להוות הכנה שגרתית בתהליך קבלת ההחלטה לביצוע חזיתיות.

השיניים המיועדות לקבלת חזיתית, צריכות להיות תקינות בסך הכל, ללא שחזורים גדולים מידי ללא טיפולי שורש וכדומה, דבר אשר מנחה אותנו ליצירת מבנה וכתר ולא חזיתית.

החזיתיות יכולות להיות משולבות בשיקום הכולל שיניים המקבלות כתרים באזור קדמי.

 

שאלה:
האם צריך להוריד חלק מהשן על מנת לבנות את החזיתית ?

תשובה:
כן, במצב של שיניים במיקום תקין, תבוצע הפחתה מעובי השן באזור קדמי, של כ- 1 - 1.5 מ"מ.
במצב של שיניים בהטייה לכיוון החך וכשתפקיד החזיתית להוסיף נפח ו"לקדם" את השן, יבוצע חספוס מועט של השן על מנת לשפר את האחיזה וההדבקה של החזיתית לשן !

שאלה:
האם ניתן להתייחס לשן עם חזיתית בצורה רגילה ?

תשובה:
מומלץ לא לנסות להפעיל לחץ על השיניים עם החזיתיות, פרט לכך אין כל הבדל לשן רגילה.

היתרון בחזיתיות הוא בכך, שניתן להתיחס אליהן כחלק מהשן, כך שיש לנקות עם מברשת וחוט בצורה רגילה והדרך הטובה ביותר לשמור על החזיתית, היא במניעת שימוש בשיניים הללו לחתוך חוטים או מאכלים קשים ו"פיצוחים" סגורים.

שאלה:
מהם היתרונות והחסרונות בביצוע חזיתית מחרסינה לעומת חזיתית מחומר מרוכב ?

תשובה:
חזיתית מחרסינה נחשבת לאסתטית יותר ושומרת טוב יותר על הצבע והברק לאורך שנים, מצד שני ומכיוון שהחרסינה קשה מאד ולא גמישה, היא שבירה יותר וקשה יותר לתיקון בעת הצורך.

חזיתית מחומר מרוכב, תואמת יותר לקשיות וגמישות השן, לכן פחות שבירה וניתנת לתיקון בקלות יחסית,
מצד שני, הצבע והברק שלה עלולים להשתנות לאורך השנים.
בשנים האחרונות הפכו נפוצים יותר ויותר, חומרים מרוכבים המחוזקים בשבבי חרסינה אשר שיפרו את תכונותיהם ואת שכיחות השימוש בהם.