כלי נגישות

סרטן חלל הפה מהווה כ- 4% ממקרי הסרטן בגוף. למרות שניתן לרוב לאבחן את סרטן הפה מוקדם, משום זמינותו לבדיקה, מאובחנים לצערנו מרבית המטופלים מאוחר מדי ובהתאמה סיכויי הריפוי יורדים לכ- 50%. לאחר ביצוע האבחנה וזיהוי סוג הגידול, יהיה בהתאם שימוש בטכניקות המשלבות כירורגיה, הקרנות וכמותרפיה. במאמר זה נעסוק בקשר בין סרטן הפה והטיפול בו, התקדמות של המחלות ה"רגילות" בחלל הפה וכן בקשיים של ביצוע והצלחת חלק מטיפולי השיניים בחולי הסרטן הפה.

מאמר זה עוסק במטופלים הסובלים ממחלת הסרטן או בגרורות הממוקמות בחלל הפה בלבד, הקשורים קשר ישיר לרפואת שיניים, הטיפול בהם והקשר לטיפולי שיניים נוספים במטופלים אלה.

במרבית המקרים, כשמתברר שאדם סובל מסרטן בחלל הפה (כמו במקרי סרטן אחרים), מתקבלות החלטות טיפוליות בקצב מהיר. על פי סוג הסרטן, מיקומו, גודלו ודרגת חומרתו, ישלבו טיפולים כירורגיים, כימותרפיים והקרנות. על פי המלצת הצוות הרפואי המטפל, יומלץ למטופל/ת לבצע טיפולי השיניים נדרשים, משום שאחרי הטיפולים יהיה בדרך כלל חלל הפה רגיש ביותר ויהיה קשה מאד לבצע טיפולי שיניים. במהלך הטיפולים כנגד הסרטן ולאחריהם, יכולים להיווצר זיהומים, פצעים וכאבים בחלל הפה וכמו כן פגיעה בבלוטות הרוק וירידה בהפרשת הרוק, אשר גורם ליובש ופגיעה של הרקמות וקשיים בלעיסה ובבליעה, ירידה בהגנת השיניים והתגברות תהליכי העששת. יש צורך בהדרכה וטיפול מונע שכולל שימוש במברשת שיניים עדינה, שטיפות קבועות במי-פה, הנחה מקומית של פלואוריד ועידוד הפרשת רוק ותכשירי רוק מלאכותי. היובש בפה אצל רוב המטופלים וכתלות במיקום הפגיעה, היה ולא תהיה פגיעה קבועה, ייפחת עם הזמן.
בנוסף, כתופעת לוואי לטיפולים, יש ירידה בתגובת המערכת החיסונית כך שדלקות מאזור חלל הפה, שלא טופלו אופן יסודי מראש, עלולות להתגבר כעת ולהקשות עוד יותר על איכות חיי המטופלים ולסכן את בריאותם.

בעיה נוספת, במהלך הטיפולים הכימותרפיים וההקרנות, היא בעיה של חוסר תיאבון (בעקבות קושי וכאב בלעיסה, פגיעה בתחושת הטעם), בחילות והקאות, אשר גורמים באופן ישיר לחומציות רבה בפה ובכך להרס מהיר של השיניים (מזיק יותר כשמשולב בחוסר הרוק ויובש הפה).

עוד נושא הוא בעיית הדימום, מרבית הטיפולים הכימותרפיים, פוגעים בטסיות הדם, כך שיש פגיעה במנגנון הקרישה וקיימת בעית דימום בעת ביצוע טיפולים הגורמים לדימום ובוודאי בטיפולים כירורגיים בחלל הפה. לעומת זאת בעקבות הקרנות, יש פגיעה קשה בכלי הדם ולאחר טיפולים כירורגיים באזור שנפגע מהקרינה, עלולים להגיע לזיהום קשה ולנמק של רקמות.


פתק מהרופא...
קשיי מחלת הסרטן, הטיפולים בה ותופעות הלוואי של טיפולים אלה אינם קלים או נוחים, כדי לנסות להקל על תופעות הלוואי של חלל הפה, יש להקפיד על היגיינה ותזונה, שטיפות פלואוריד ותחליפי רוק, ביקורות וטיפול שמרני כמה שניתן...